
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

2025 CALGA LOCAL RULES, CONDITIONS and PROCEDURES 
 
The Rules of Golf as approved by the USGA and The R&A govern play. These Local Rules, Policies and Terms of the 
Competition are in effect at all CALGA events. 
Any additional Notice to Players will be available at the starter’s table or announced prior to start of the round. 
Modifications may also be shared through notifications or additions during the registration process. Unless otherwise 
noted, the penalty for breach of a Local Rule or Condition is the general penalty.  
 
RESOLVING RULES ISSUES DURING ROUND – Players must not unreasonably delay play when seeking help with 
the Rules during a round. If the Committee is not available in a reasonable amount of time, the player must decide 
what to do and play on. The player may protect their rights by asking for a ruling in match play (Rule 20.1b) or by 
playing two balls in stroke play (Rule 20.1c(3)). 
DISTANCE MEASURING DEVICE - A player may use a digital device to obtain distance information only.  If the 
device provides additional information such as slope, the player is prohibited from accessing this information.  
(Rule 4.3a(1) ). 
DROPPING ZONES – Players will be informed of Drop Zones, if any, prior to the start of play.  
Model Local Rule (MLR) E-1. 
ALTERNATIVE TO STROKE and DISTANCE – When a player’s ball has not been found or is known or virtually 
certain to be out of bounds, the player may proceed as follows rather than proceeding under stroke and distance. 
For two penalty strokes, the player may take relief by dropping the original ball or another ball in the general area 
between the point where the ball is estimated to have come to rest or gone out of bounds and a reference point at 
the edge of the fairway edge of the fairway of the hole being played that is not nearer the hole and within 2 club 
lengths of the reference point.  This option may not be used if the player played a provisional ball. MLR  E-5. 
IMMOVABLE OBSTRUCTIONS CLOSE TO PUTTING GREEN (GENERAL AREA CUT TO FAIRWAY HEIGHT) – 
Relief from interference by an immovable obstruction may be taken under Rule 16.1. In addition, if the player’s ball 
lies off the putting green and an immovable obstruction within two club-lengths of the putting green and 
within two club-lengths of the ball intervenes on the line of play, the player may take relief under Rule 16.1. This 
Local Rule only applies when both the ball and the obstruction are in part of the general area cut to fairway height 
or less. MLR  F-5.2. 
RELIEF FROM SEAMS OF CUT TURF –  (ball only) All seams are considered as one seam.  MLR  F-7. 
WOOD CHIPS AND MULCH –  Are  loose impediments .  
INTEGRAL OBJECTS – Includes bridges, cables, rods, wires or wrappings when closely attached 
to trees, artificial walls and pilings when located in penalty areas and bunkers, unless otherwise denoted. 
STOPPING AND RESUMING PLAY – Local Rule as prescribed in Section 8 of the 
Committee Procedures is in effect. MLR J-1. 
A suspension of play for a dangerous situation will be signaled by one prolonged note 
of a siren or horn. All players must stop play immediately. Resumption of play will be signaled by two short notes of 
a siren or horn (unless otherwise indicated). See Rule 5.7b. Note: All practice areas are closed during an immediate 
suspension for a dangerous situation until the Committee has declared them open. Players who practice on closed 
practice areas will be asked to stop practicing; failure to stop practicing might result in disqualification. 
ROUND – Except at shotgun start events, the round consists of two nine-hole rounds 
for a total of 18 holes. Nine-hole scores may be used in the event of inclement weather. 
REMOVAL OF AN ANIMAL- Dead animals and waste are loose impediments. Live animals are Outside Agencies.  
MLR E-13 states that a player may remove an animal, other than an animal defined as a loose impediment that is 
touching or near their ball without penalty and may do so in any way.  If the player’s ball moves, there is no penalty 
and the ball must be replaced. If the original spot is not known, it should be estimated. 
AREAS-  RED AND YELLOW PENALTY AREAS- Penalty areas should be played as marked as indicated in  
Rule 17.  If a body of water on the course has not been marked or indicated by the committee, it is treated as a red 
penalty area and the edge of that penalty area is considered to be where the ground slopes down to form the 
depression that can hold water. (Definition of penalty area) 

 



 
 
LOCAL  CLUB RULES NOT INCLUDED IN CALGA RULES ARE ONLY IN EFFECT IF COMMUNICATED IN WRITING OR ANNOUNCED 
PRIOR TO AN EVENT. 

 
 

PROCEDURES 
 

POSTING OF SCORES 
 
USING GOLF GENIUS FOR SCORING. 
SCORES WILL POST AUTOMATICALLY TO GHIN IN ALL EVENTS using GOLF GENIUS 
The CALGA Course Representative will announce whether scores will be posted for players at 
each event.​
SCORING FOR INDIVIDUAL EVENTS: 
YOU MUST CHECK SCORES ENTERED TO GOLF GENIUS FOLLOWING THE ROUND. A SCORE MUST BE 
ENTERED FOR EACH HOLE SINCE THE SCORE IN GOLF GENIUS WILL POST AUTOMATICALLY.  ALL 
PLAYERS MUST HOLE OUT IN INDIVIDUAL STROKE PLAY (ISP) EVENTS. 
DIRECTIONS FOR SCORING PARTNER EVENTS: 
-​  RECORD AN "X" WHEN YOU DO NOT HOLE OUT AND ARE OUT OF THE HOLE WITH AN UNLIKELY 

SCORE. 
-   X = THE HOLE'S PAR + TWO STROKES + YOUR HANDICAP STROKES (NET DOUBLE BOGEY) 
-​ RECORD A MOST LIKELY SCORE IN GOLF GENIUS USING X + THE MOST LIKELY SCORE ON THE HOLE. 
-EXAMPLE - X5 - THE SCORE WILL BE POSTED AS THE MOST LIKELY SCORE WITH THE MAX OF A NET 
DOUBLE BOGEY. 
TO ARRIVE AT A MOST LIKELY SCORE: IF YOU DO NOT PUTT OUT FROM A FEW FEET, YOU CAN REASONABLY 
ASSUME THAT YOU WOULD HAVE MADE THAT PUTT. IF YOU ARE PUTTING​
FROM 10-30 FEET, YOU CAN REASONABLY ASSUME THAT YOU WILL TWO-PUTT. 

-FOR PARTNER AND TEAM EVENTS, ONLY RECORD GROSS SCORES FROM PLAYERS WHO HAVE HOLED OUT. 
UNDERSTANDING RULE 23.2B 
THE GROSS SCORE OF AT LEAST ONE PARTNER MUST BE ENTERED ON YOUR SCORECARD. YOUR SIDE'S 
GROSS SCORES FOR EACH HOLE MUST BE ENTERED ON A SINGLE SCORECARD AND, IN A HANDICAP 
COMPETITION, EACH PARTNER'S HANDICAP MUST BE ENTERED ON THE SCORECARD. FOR EACH HOLE: 
- THERE IS NO PENALTY FOR ENTERING MORE THAN ONE PARTNER'S SCORE ON THE SCORECARD. 
- EACH SCORE ON THE SCORECARD MUST BE CLEARLY IDENTIFIED AS THE SCORE OF THE INDIVIDUAL 
PARTNER WHO MADE IT; IF THIS IS NOT DONE, YOUR SIDE IS DISQUALIFIED.ONLY ONE PARTNER NEEDS TO 
CERTIFY THE HOLE SCORES ON THE SIDE'S SCORECARD. 
 
 

SCORECARD RETURN & CERTIFICATION  
 
THE PAPER SCORECARD IS THE OFFICIAL CARD FOR THE EVENT. 
 
A PLAYER’S/SIDE’S SCORECARD IS DEEMED TO BE RETURNED (NO CHANGES ALLOWED TO SCORECARD) ONCE THE SCORE IS POSTED ON THE 
PUBLIC SCOREBOARD OR IN ABSENCE OF A SCOREBOARD, THE PLAYER/SIDE HAS LEFT THE SCORING AREA.  
THE PLAYER AND MARKER ARE RESPONSIBLE FOR CHECKING AND CERTIFYING SCORES BEFORE RETURNING A SCORE CARD. 
BOTH THE PLAYER AND MARKER MUST SIGN THE CARD.  RULE 3-3 
 
WITHDRAWING FROM AN EVENT 
WHEN WITHDRAWING FROM AN EVENT, PLEASE WRITE “WD” ACROSS THE TOP OF THE SCORE CARD 
 
 
PACE OF PLAY 
 
CALGA PACE OF PLAY POLICY: 
THE TOURNAMENT COMMITTEE RESERVES THE RIGHT TO DISQUALIFY AN INDIVIDUAL PLAYER, SIDE AND/OR GROUP IF THEY RETURN THEIR 
SCORECARD TO THE OFFICIAL-IN-CHARGE  
MORE THAN 25 MINUTES AFTER THE GROUP THAT STARTS DIRECTLY IN FRONT OF THEM AND OVER THE POSTED PACE OF PLAY TIME ON THE 
SCORECARD.  WHEN HOLE BY HOLE PACE OF PLAY IS NOT POSTED ON SCORE CARDS, IT WILL BE ESTIMATED AS 15 MINUTES PER HOLE. 

 


